Handhaving energielabels door ILT

Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, winkels e.a.).

De ILT kan een bestuurlijke boete opleggen aan de eigenaren die verkopen of verhuren en die niet aan deze verplichting van een energielabel voldoen. Per 1 juli 2015 is deze bestuurlijke boete in de Woningwet vastgelegd. Daarom belangrijk om het energielabel via ons bureau te regelen. Ook een energielabel voor utiliteitsgebouwenkunnen wij voor u verzorgen.

Verkoop

Wanneer er geen energielabel wordt geregistreerd, maar er wel een gebouw wordt verkocht, is dit direct te achterhalen via een koppeling van de overdrachtgegevens van het Kadaster en de database met definitieve energielabels, die in beheer is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vanaf mei 2016 treedt de ILT handhavend op en gaat over tot het daadwerkelijk opleggen van bestuurlijke boetes. Zo’n boete kan oplopen tot maximaal €20.250. Eigenaren die van plan zijn hun gebouw te verkopen en geen boete willen riskeren, doen er daarom verstandig aan een gecertificeerd bureau opdracht te geven een energielabel op te stellen.

Anders dan bij woningen is de vorige eigenaar niet meer in staat om na verkoop nog een energielabel te registreren. De ILT kan daarom geen last onder dwangsom opleggen (met de bedoeling om de overtreding ongedaan te maken), maar gaat direct over tot het opleggen van een bestuurlijke boete.

Zichtbaarheid energielabel overheidsgebouwen en overige publiek toegankelijke gebouwen

Sinds 1 januari 2009 bestaat er de verplichting voor beheerders en eigenaren van overheidsgebouwen met een publieke functie om het energielabel zichtbaar aan te brengen. De ILT is in maart 2014 gemandateerd om hierop toezicht te houden.

Ook beheerders en eigenaren van gebouwen, anders dan overheidsgebouwen waar veel mensen komen, moeten het energielabel zichtbaar aanbrengen op voorwaarde dat er voor dat gebouw een energielabel is afgegeven. De ILT kan een last onder dwangsom opleggen aan de eigenaren of beheerders van gebouwen die niet aan deze verplichting voldoen.

Wilt u meer informatie of een prijsopgave voor een energielabel? Neemt u dan contact met ons op of mails ons via ons contactformulier.

bron: ILT
« Terug naar het nieuwsoverzicht