Overijssel 1 miljoen euro voor saneren asbestdaken

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) trekt één miljoen euro uit om asbestdaken op bedrijventerreinen in de provincie Overijssel te laten saneren.
Asbestdaken-thumbnail_news_detail

De provincie Overijssel benadert bedrijven actief om hun asbestdaken aan te pakken. Zij doet dat samen met gemeenten en kennisinstellingen. Bedrijven krijgen vervolgens hulp bij de afweging hun asbestdak te saneren én om eventueel te investeren in zonnepanelen of isolatie.

Staatssecretaris Mansveld: “Deze aanpak van asbestdaken levert diverse voordelen op: asbest verdwijnt veilig uit het milieu, er komt meer duurzame energie en een bedrijf bespaart energie. Dit past bij mijn aanpak Modernisering van het Milieubeleid. Met diverse partijen; overheden, kennisinstellingen en bedrijven, wil ik coalities vormen om te komen tot een schone, veilige en duurzame leefomgeving.’’

Provincies en gemeenten hebben in november 2013 de overeenkomst ‘Asbest van het bedrijfsdak’ gesloten over het saneren van asbestdaken bij bedrijven. De vandaag gesloten overeenkomst  tussen IenM en Overijssel sluit daar bij aan.
Gedeputeerde Bakker: ,,De provincie Overijssel kent vanuit de historie een relatief grote asbestproblematiek. Vandaar dat wij ons al jaren sterk maken voor sanering van asbest, in de bodem maar ook in gebouwen. De bijdrage van de staatssecretaris zien wij als een ondersteuning van onze aanpak en van ons streven naar een schone en veilige leefomgeving voor alle Overijsselaars. De provincie investeert zelf 1,1 miljoen euro in de aanpak van asbest op bedrijfsdaken.’’

De staatssecretaris streeft naar een verbod voor alle asbesthoudende daken en gevelbekleding per 2024. Ze wil die maatregel per 2016 in laten gaan zodat eigenaren van asbestdaken en asbest gevelbekleding nog acht jaar hebben om die te verwijderen. Asbest kan verweren in de buitenlucht waardoor er asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de  gezondheid van mensen.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Marnick Pinxterhuis of Mark Kikkert via 0528-331100, per mail of via ons contactformulier.

 

bron: Rijksoverheid
« Terug naar het nieuwsoverzicht